ЕТНОГРАФСКА
КЪЩА


GPS КООРДИНАТИ
42°0'12"N 24°52'16"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ


Експозицията се намира в къща, построена в средата на ХІХ век., бивша собственост на богат местен търговец от гръцки произход. През 1906 г. семейството се изселва в Гърция, след което за кратко време е начално училище.

Строена е от брациговски майстори. Къщата е разположена в дъното на двор, ограден с високи каменни стени. До нея се стига по калдъръмена пътека, която минава през красива градина с лозница, люляк, смокини и цветя. Чува се шумът на вода, течаща от мраморна чешма, изработена през 1856 г. Къщата е на два етажа, а под нея има дълбока винарска изба. Вторият етаж е издаден с еркер над първия.

Отвън сградата е изписан в синьо, с цветя под прозорците. Има двураменно стълбище към входа с две високи дървени колони, подпиращи втория етаж. Отвътре всички стаи са боядисани в различни цветове, а таваните, вратите и стенните долапи са с дърворезба.


В къщата са подредени с оригинални експонати трапезария, спалня, гостни стаи. Експонирани са мъжки и женски костюми от края на ХІХ век. Интерес представлява латерната, изработена от местен майстор. С картини на местния художник Коста Форев са представени обичаите "Калиница" и градския карнавал на Заговезни.

В избата има експозиция на местното лозарство и винарство от античността до средата на ХХ век.
Росица Иванова - Уредникработно време
08:30-12:30
13:00-17:00

почивни дни: събота и неделя

тел: 0331/ 6 22 50

email: asmuseum@abv.bg
сайт: www.asmuseum-bg.com