ПАЛЕОНТОЛОГИЧЕН
МУЗЕЙ

GPS КООРДИНАТИ
42°0'28"N 24°52'49"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ


История

С договор от 22.02.1990 г. между БАН и Националния природонаучен музей от една страна, и Кметството на Асеновград от друга, бе поставено началото на съществуването на музея като филиал на НПМ-БАН.

Палеонтологичният музей в Асеновград е създаден благодарение на впечатляващото количество фосили, събирани в продължение на три десетилетия от учителя по биология Димитър Ковачев с помощта на ученици от местната гимназия. През последното десетилетие колекцията нарасна значително благодарение на работата на двама щатни консерватори към музея, извличащи фосилите от тонове фосилоносен седимент от находището Хаджидимово, докарани в музея.

На 21 май 2010 г. Палеонтологичният музей в Асеновград навърши 15 години от откриването си. За този скромен период той се утвърди като притегателен център за всички, които имат интерес към загадъчния свят на част от праисторическите животни, обитавали нашите земи в далечни времена.

Експозиция

Първият етаж на музейната експозиция бе довършен и открит през 1995 г. Той представя еволюцията на хоботните животни. Особено атрактивен между всички експонати е отливката на над 4 метровия скелет на туролския динотериум (Deinotherium), намерен край с. Езерово. Разширената през 1998—1999 г. експозиция на втория етаж на музея разкрива в 30 витрини т. нар. хипарионова фауна и нейното разнообразие през Туролия [* Туролият е век (етаж) от епохата (серията) на късния/горния Миоцен] на България.

Колекции

Внушителната палеонтологична сбирка на музея съдържа корали, амонити, изкопаеми морски таралежи и останки от фосилни костенурки. Основната част на колекцията са изкопаемите бозайници. По своя обем това е най-голямата в България сбирка от неогенски гръбначни животни. Научната колекция от късномиоценски бозайници надвишава 25000 образеца от повече от 40 вида. Към колекцията се числят многобройни останки от видове, които са в процес на активно изучаване, най-вече хипариони и бовиди, но също хищници, носорози, хоботни, елени, примати, тубулидентата и др., включително типове на новоописани таксони.


ТЕЛЕФОН : 0878 819 962


работно време
вторник-петък

09:00-17:00
събота
09:00-16:00

почивни дни: неделя и понеделникВходни такси
възрастни: 2 лв.
деца, инвалиди, пенсионери: 1.50 лв.беседа - 10.00 лв


автор на снимките: www.bulgariatravel.org