ВИНАРСКА ИЗБА
"ДЯДО ПЛАМЕН"

GPS КООРДИНАТИ
42°1'33"N 24°51'45"E

ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

история и производство


Виното на изба „Дядо Пламен” е за всеки вкус и джоб.” „Виното на изба „Дядо Пламен” е пиршество за очите и душата.” Обикновено това са отзивите на редовни клиенти на винарската изба. А пък вещи познавачи казват, че който не е опитал маврудовото й вино, той няма никога да разбере магията на прочутия асеновградски еликсир.

44-годишният собственик на изба „Дядо Пламен” Гавраил Синапов произвежда мерло, каберне совиньон и мавруд от лозята си в Нови извор и Горнослав. Но славата му на майстор му носи маврудовото вино. Пръв негов съветник и почетен дегустатор е баща му, потомственият винар Пламен Синапов. Опира се и на науката, свързана с технологията на винопроизводството.

По думите на Гавраил хубаво вино става от качествено грозде – добре узряло, с висока захарност, за да придаде характерния аромат, плътност и необходимия алкохолен градус. Особено важно е още чистотата на съдовете, роненето на здравите зърна и непрекъснатото следене на ферментацията, обяснява винопроизводителят.

От Гавраил Синапов научаваме още, че е започнал производство на бутикови вина, които могат да се опитат в специална зала за дегустация. Според него виненият туризъм в региона тепърва ще се утвърждава. Затова изба „Дядо Пламен” ще продължи все така да отстоява полученото местно и национално признание за високите качества на червените й вина, увери той.


дегустации


За Вас, Вашите приятели и гости, през цялата година винарска изба "Дядо Пламен" предоставя възможност за провеждане различни видове дегустации на асеновградски вина, включващи:

- историята на лозарството и винопроизводството от времето на древните траки до наши дни;
- представяне лозаро – винарските райони в България, характерните за тях сортове грозде и особеностите при производството на вина;
- разясняване принципите за дегустация на вино - различните етапи при дегустиране и определяне характеристиките на виното;
- съчетаване на вината с храна.


Дегустациите на вина се провеждат без ограничения в минималния брой участници.


информация: www.asenovgradnews.com
снимки: Елена Граматикова