ВОДОПАД
"ЛЯСТОВИЧИ ВИР"

GPS КООРДИНАТИ
41°54'10"N 24°58'5"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Как да стигнем:

Eдин почти непознат за широк кръг девствен район – поречието на река Сушица над едноименния язовир.

До водопада ще достигнете по маршрута Асеновград- Долнослав(12 км) - яз. Сушица (1.5 км). Може да съчетаете панорамните гледки от първите хълмове на Родопите към Тракия и Стара планина, обяздването на коне в атракционно селище „Wild city”. множеството водни каскади над него. След "Wild city" пътеката минава в ляво и се движи успоредно срещу течението на река "Сушица".


След около 500 м. се слиза до реката. Преминавате множество водни каскади и след около 300 метра, в които се движите буквално сред самите водни каскади стигате водопада, който има пад на водата около 12 метра.

"Лястовичи вир" или "Водопад на лястовиците" са все още неустойчиви мезотопоними. Според местните хора името идва от недостъпността на водопада и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук". Това разбира се е силно преувеличено, защото макар и труднодостъпен, този природен феномен се достига с десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. По тях се слиза бавно и внимателно, заради големия наклон, който свързва намиращата се на около 30-35 метра пътека и водопада.

текст: http://skribezium.blog.bg