ВОДОПАД
"СЛИВОДОЛСКО ПАДАЛО"

GPS КООРДИНАТИ
41°54'34"N 24°50'26"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Със своите 50 м, Сливодолското падало е най-големият водопад в Родопите. Намира се в Западните Родопи, в дяла Добростан, на територията на резервата “Червената стена”.

Водопадът е изключително живописно, очарователно и спокойно кътче, подходящо за разходка, отдих и пикник. Намира се в рамките на резерват Червената стена, недалеч от село Бачково. Този район се характеризира с множество малки водопади и каскади, които допълват разкоша на природния пейзаж.

Река Сливов дол дава началото на Сливодолското падало, а на 9 декември 2005г. водопадът заедно с прилежащата територия (6851 дк) са обявени за природна забележителност.

Най-подходящото време за посещение на водопада е през пролетта и лятото, защото тогава снеговете се топят и водопадът е най-пълноводен. Огромна доза очарование допринасят и зелената растителност, вековните гори и разцъфналите поляни.

Прави впечатление водата, плъзгаща се и падаща от мъхести скали, които и придават зеленикав цвят. В основата на водопада водата не е зелена, а синя - толкова дълбоко е издълбано речното корито там! Надолу, към шосето Пловдив-Смолян, има още подобни "падала", къси но все така мъхести, някак древни и непипнати.

Тъй като водопадът се намира в защитена територия, природата се е запазила изцяло в пълния си блясък и не е докосната от човешка ръка. Реката е изваяла по своя път множество малки водни каскади и удивителни скални форми в мекия варовик. Водата е толкова бистра и чиста, че човек има усещането, че може да се огледа в нея. На територията на биосферния резерват се наблюдават редки и защитени растителни видове като родопски силивряк, бръшлян, папрати и т.н.


Как да стигнем:


До водопада се достига по тясна маркирана в синьо пътека, която тръгва непосредствено след третия тунел на пътя Пловдив – Смолян (след Бачково), в ляво, където има удобно място за паркиране. Забранено е отклоняването от пътеката поради защитената местност през която се минава. В началото пътеката е по-стръмна, следва река Сливов дол, приток на Чепеларска река. Достига с лек спокоен ход за около час.

Има и друг път, който започва от хижа Марциганица, а преходът до там трае около 1 час


автор на снимките: Александър Караджов