АСЕНОВА КРЕПОСТ И ХРАМ СВ. БОГОРОДИЦА

GPS КООРДИНАТИ
41°59'11.44"N, 24°52'22.34"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Задължително е да посетите Асеновата крепост, която е само на 2.5 км от Асеновград. Асеновата крепост /Петричка крепост преди преименуването й в чест на цар Иван-Асен ІІ/ без съмнение е най- интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеновград – с хронологични граници от камено-медната епоха до началото на 15 век.
Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието. Единствено достъпна е от югозапад, затова там е изградена крепостна стена, снабдена по-късно с бойни зъбери. На запад вподножието на скалата преминава стратегическият път. Там е изградена висока трапецовидна отбранителна кула. Археологическите материали и откритото в северното й подножие погребение на тракийски воин / V-ІV в. пр. Хр./ сочат, че „крепостта” в началото на късната бронзова епоха е съществувала като тракийско скално светилище, а по-късно вече като тракийска крепост.

Проведени археологически разкопки на т.нар. феодален замък – най-високата и силно укрепена част на крепостта, разкриват наличието на 3 големи строителни периода – ІХ, ХІ и ХІІІ век. През ХІ век тук вече е съществувала и малка църква – параклис. Най-голямото разширение и преустройство на крепостта свързваме със строителната дейност на цар Иван-Асен ІІ, запечатана в историческия надпис върху една скала над входа на крепостта: „В лето 6739/ 1231/ индиктион 4 от Бога въздигнатий цар Асен, цар на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град”. По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под Феодалния замък. Негово дело е и строежът на голямата двуетажна крепостна църква «Св. Богородица Петричка».

Писмените извори съобщават, че след смъртта на султан Баязид през 1402 г. между двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи избухва междуособна война за престола. Муса се укрепява в сравнително добре запазената крепост Петрич, но не издържал на обсадата и се предал на милостта на брат си. След капитулацията на Муса крепостта е разрушена до основи, за да не буди повече отцепнически апетити, а и защото няма вече никакво стратегическо значение. Единствено оцеляла е само църквата „Св. Богородица Петричка”, запазена най-вероятно по настояване на християнските войни, каквито е имало не малко в армиите на двамата братя.|

От древното укрепено селище Петрич, сега Асенова крепост, добре проучена е само най-укрепената му част- така наречена Феодален замък. Зидовете и другите крепостни съоръжения са частично реставрирани и консервирани. Единствената добре запазена сграда тук е църквата «Св. Богородица Петричка». Заради своето живописно местонахождение /построена върху скална площадка в подножието на Феодалния замък/, изящество и степен на запазеност, е обявена за паметник на културата от национално значение.

През 1986 г по повод 800 годишнината от въстанието на Асен и Петър се извършват последните реставрационни работи по църквата – фугиране на външната фасада и ретуш на стенописите от втория живописен пласт датиращи от ХІV в.- времето на построяването й. На 14 август 1991 г. църквата е отново осветена и става действащ храм. Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение. Асеновата крепост е посещавана от много туристи и е част от движението Опознай България - 100 национални туристически обекта. Печат има на касата.

Как да стигнем?


От Асеновград се тръгва към селата Яворово и Добролък. След около 3 км от Асеновград се стига до Асеновата крепост. Ако не разполагате със собствен транспорт може да се отиде до Асеновград с обществен транспорт, след което да се изминат 3-те км пеша (около 30 мин).

Полезна информация:


Работно време:

ПОНЕДЕЛНИК - НЕДЕЛЯ
зимен сезон - (ноември - март) - 09:00-16:00
пролетно-есенен сезон (март - юни и септември - ноември) - 09:00-20:00
летен сезон - (юли-август) до 22:00

Входни такси:

- Възрастни - 3 лв
- Ученици, студенти и пенсионери - 1 лв
- Групи (над 10 човека) - 2 лв
- Семейни билети (до 5 човека) - 7 лв

Печат и марки за крепостта, като част от 100-те НТО има в туристически център при НПК Асенова крепост

СТОПАНИСВА СЕ ОТ ОП "ТУРИЗЪМ" АСЕНОВГРАД И РАБОТИ ВСЕКИ ДЕН БЕЗ ПОЧВКА !

автор на снимките:
Пенка Попова, Андреа Динкова