МОЛЕБЕН (ДУА)
ЗА ДЪЖД

GPS КООРДИНАТИ
42°1'15"N 24°50'10"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Курбанът се организира от мюсюлманската общност в Долни Воден и събира хора от различни етноси и вероизповедания в местността „Чинара" край кв. Долни Воден, Асеновград. Традиционната мюсюлманска молитва за дъжд, за здраве и берекет се провежда по инициатива на джамийското настоятелство в кв. Долни Воден вече близо 20 години.

Религиозният обред ще започва в 10,00 часа с колективна молитва за дъжд от местния имам в съслужение с други духовници и ходжи от региона и деца, които са посещавали летни религиозни курсове. Чести гости са главният мюфтия на България и районният мюфтия на Пловдив. Всички присъстващи произнасят заедно девет пъти молитвата, а религиозните водачи четат пасажи ("асти") от Корана. Отслужва се и обедната мюсюлманска молитва.

След отслужването на молебена се раздава курбан. Подготовката на курбана започва през нощта, за което помагат и много християни от квартала. Варенето, което става в над 50 казана, започва в 4 часа сутринта. Досега на поляната в подножието на Родопите са се събирали между 7 000 и 10 000 души от цялата страна.


автор на снимките: www.fotonovini.com