ПРАЗНИК
"КАЛИНИЦА"

GPS КООРДИНАТИ
42°0'16"N 24°52'17"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Един от най-характерните празници за Асеновград е Еньовден, или Свети Яни, който е на 24 юни и с него се отбелязва началото на лятото. На този ден във всички махали се прави обичаят "Калиница". Малки момиченци, около три годишни, се обличат като булки и придружени от своите приятелки обикалят махалите и пеят песен за Калиница:

"Вижте нашта Калиница колко е красива . Тя ще стане по-красива, нека ни е жива".

В навечерието на празника в дома на калиницата отиват момичета от махалата, които носят своите нишани – пръстен, копче, карфица. Тези нишани се поставят в бакърче с "мълчана" вода, покриват се с бяло платно и се оставят да преспят под трендафила в двора и под звездите. На друтия ден, на Еньовден, момичетата идват в дома на калиницата и присъстват на нейното обличане. Самите те са облечени празнично, с пъстри рокли и венци от цветя на главите. Групите обикалят по къщите и пеят песента за Калиница.
Най-отпред пред всяка група върви едно по-голямо момиче, което вече е било калиница и ги води. От двете страни на калиницата има по едно момиче,а зад нея друго, което носи над нея разтворен чадър. Всички момичета носят специални кръгли,като топки пъстри ветрила.

Обиколката по махалата цели да се разнесе благословията за всички, тъй като се счита,че калиницата е носителка на здраве и берекет за всички. В този смисъл обиколките на групите с калиници се съотнасят към тези на коледарите и сурвакарите.Затова трябва във всяка махала да има групи с калиници,а не само на едно място.

Групите с калиници отиват в параклиса "Св. Въведение Богородично" или на параклиса "Св. Ян" над града, където е празничната литургия. Тук свещениците ги благославят и им дават малки кръстчета. В Асеновград образа на Калиница се отнася към този на малката Богородица, според чието житие е въведена в Храма, когато е била на три години.

След като обиколят по махалата групите се събират в някой от църковните дворове или под дърветата по околните поляни. Тук те си почиват, играят танц и пеят песни за Калиница. Майките са им приготвили почерпка, а на третата година майката на съответната калиница прави гювеч за всички от групата.

Надвечер момичетата отиват в дома на калиницата и там гадаят по нишаните,поставени в бакърчето, какво ще се случи през годината на всяка една от тях. Наричанията се произнасят от името на Калиница и те са – да отиде на манастир, да стане учителка, да се ожени за богат търговец и др. След това всички се разотиват по къщите до следващия Еньовден.

Днес празникът продължава да битува, но той е силно променен. Майките обличат всикчи момичета,като булки,водят ги в параклиса "Св. Въведение Богородично", където се събират всички калиници и след това свещеникът ги връща в църковния двор на църквата "Св. Никола" и там пеят песни и казват стихотворения. После всички обикалят по улиците и правят шествие по площада. Правят се снимки на калиниците, някои от които се придружават и от момченца, облечени като младоженци.

Момиченцето, което е избрано за калиница е в тази си роля в продължение на три години.


автор на снимките: www.fotonovini.com