КОНСУЛАТО НА МОСЕУС (XVIII В)

GPS КООРДИНАТИ
42°0'10"N 24°52'19"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Консулатото е красива къща, построена през 1740г. от юговски майстори по поръчка на заможния грък Мусеус. Сменяло собствениците си през годините, ”Кансулато” е съхранило дъха на минало и минали събития, запазило частица българска гордост, вменена ни от старите майстори.

Според някой историци, тук, на 19 януари 1878 г. е подписана депешата за капитулация на турската армия предвождана от Сюлейман паша,по време на руско-турската освободителна война. В годините на новата гръцка държава, в сградата се е помещанало гръцкото консулство. През 50те год.на ХХв.е превърната в етнографски музей . По късно-през 70-те, е дадена за ползване на учителски синдикат. Реституирана е през 1992г. През 1993г. е закупена от настоящия и собственик..

Със своите около 250 м2 изрязани тавани с фигурална дърворезба (слънца), гроздове по врати и мусандри, изрязани фигурални орнаменти по входни врати и прозорци, живописно изписани холкели и алафранги, къщата е архитектурна уникалност за региона.

Построена е на 5 полунива около основна колона, представляваща единственият комин на сградата.

В къщата е запазено съоръжение за централно отопление на сградата, представляващо кахлени тръби, които излизат от долната част на комина, спираловидно обхващат стените на всички помещения и се включват отново в същия комин. В избеното помещение има съхранена система от дървени лостове и кожени мeхове, която служила за разпределяне на топлината в отделните помещения.

Запазена е автентична дървена колонада от 14 колони по верандите. По прозорците на първия етаж са съхранени оригинални железни решетки.

С изключителната си архитектурна и художествена стойност „Консулато” допринася за цялостния културно-исторически облик на Асеновград.