ВИНОТО
"МАВРУД"

GPS КООРДИНАТИ
42°1'5"N 24°51'41"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Асеновградският край се е развил като винарски район още през античността. Няма съмнение, че траките са били добри винопроизводители. Още Омир споменава за тракийското вино- натоварено на кораби, то било носено в Троя.За винарските умения на траките говори и каменният релеф , намерен недалеч от Асеновград, изобразяващ бране, пренасяне и обработка на гроздето. В историческия музей на Асеновград ще намерите и други доказателства за ранното развитие на винарството в района- например бронзовото ойнохое (съд за вино) от 1-2 в. С красива дръжка, украсена с глава на змей в горната си част сатир в долната. Лозарството и винарството са основен поминък в някогашния Станимака в продължение на много векове.

По време на османското робство, макар че мюсюлманите не пият вино, местните били оставяни да отглеждат лозя и да правят вино. През 18-19 в заможните асеновградски винарски фамилии имали складове в Цариград, Русчук, Браила, Солун. Търговци от близо и далеч идвали в Асеновград и купували големи количества вино. Славата на местните винари е Асеновградския мавруд. През 19 в. Маврудът вече бил известен и ценен не само в България, но и извън нея.

Маврудът е червено, тъмно, тежко вино с високо ценен от познавачите баланс на киселинност, танини и багрилни вещества; произвежда се от специфичния за района винен сорт Мавруд. Географското разположение на Станимака позволява проникването на средиземноморско климатично влияние- зимата тук е сравнително мека. Климатичните и почвени условия са идеални за този рядък винен сорт. Традиционното лозарство и винарство е усъвършенствано тук с векове. Цялата „технология” по обгрижването на лозята и винопроизводството е изпитана многократно в опита. Най- добрите лозари например започват гроздобера възможно най- късно, през ноември, за да постигнат максимална захарност на гроздето. Маврудът се произвеждал от много станимашки фамилии в огромни линове/ съдове за вино/, високи 2 м и повече. Втях гроздето се оставя да ферментира преди да се прехвърли в каци.

При огромното разнообразие на предлаганите вина, Маврудът запазва името си на едно от най- добрите червени вина - при това уникално асеновградско. Съвременното производство на асеновградски Мавруд се доближава до традиционното и притежава „наименование за произход”. Маврудът е важна част от менюто на всички местни ресторанти.

През 1892г. се състоял първият Пловдивски панаир, на който Станимака участва с първокачествени лози, отгледани специално за случая. Славата на асеновградското винопроизводство била защитена и от едно огромно буре- ресторант, в което посетителите можели да влизат и да дегустират асеновградските вина. Славата на станимашкия Мавруд не е остаряла и днес.

Според книгите, посветени на тази тема най- хубавото, ароматно и гъсто вино в Асеновград било маврудовото вино на Чорбаджака- Малага. За него познавачите са казвали , а и днес старите винари твърдят, че това е „вино в кърпа да го носиш”. Друго известно вино било „Виното на победата”. То било елексирът на тържествата и винаги се е пазела една бъчва до Гергьовден за празника на войската. А когато се роди син или дъщеря се отделяла една бъчва вино, наречено „Седмото небе”, което се съхранявало в дълбока изба, за да се пие на сватбата. „Сълзите на Христа” е най- хубавото първо вино, което се заделяло за църковни празници да се дава за комка, за причестяване и за Великденските празници, когато свещеникът съобщавал от амвона: „Това е моята кръв! Това е моето тяло!". Затова някои го наричат още „Христова кръв”. Виното с име „Изкушение” се е пазило за годежи и сватби.

Според легенда по времето на Хан Крум, когато всички лозя били изкоренени, се намерила една жена, която запазила няколко лозички в двора си и всяка година правила малко вино. Тя хранила сина си с хляб и вино, докато той станал на 20 години. Момчето израснало здраво и силно и се превърнало в непобедим воин. Когатно военните му началници попитали как това младо момче , чието име било Мавруд, е станало толкова силно и смело , майката признала за греха си . Ето как известният местен винен сорт и виното Мавруд получили името си.