"СТАНИМАШКИ"
САРМИЧКИ

GPS КООРДИНАТИ
42°0'57"N 24°52'0"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Това е едно от най-характерните ястия в Асеновград. То се среща само тук. Рецептата е много проста, но резултатът е вкусен.

Продукти:

1 кг кайма – ако можете сами да си я приготвите е най-добре
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. олио
сол, черен пипер, червен пипер, кимион – на вкус
зелеви листа или лозови листа
накълцано зеле – за постилане на тенджерата
1 ч.ч. зелева чорба от листата

* добре е листата да са меки и тънки

Начин на приготвяне:

Приготвянето на зелевите и лозовите сърми е еднакъв. Разликата е в начина на свиване на сърмите.

Най-напред наредете зелевите листа едно върху друго и ги разстелете добре. След това нарежете, напречно на жилките на зелето, тънки ленти широки около 4-5 см (3 пръста). С тези ленти много бързо и лесно ще навиете сърмите. По този начин можете да си направите и буркани с нарязани ленти готови за свиване. Просто навийте лентите на ролки и ги стерилизирайте.

По същия начин може да подготвите и лозовите листа ако са прекално големи. При тях може просто да разрежете наполовина. Важното е листото да е с големина колкото диаметъра на чаена чаша. Този размер разбира се ориентировъчен, но най-важното за станимъшките сърмички е да са малки!

След тази подготовка намачкайте с ръка каймата и добавете ориза, олиото и подправките. Вземете кафена лъжичка и загребете от каймата малко количество. Сложете каймата в началото на лентата от зелевото листо и навийте един два пъти. Стиснете леко в дланта си сърмата и започнете да нареждате в, предварително застланата с накълцано зеле, тенджера.

Хубаво е сърмите да се нареждат плътно една до друга, за да не се разпаднат.

Приготвянето им е доста трудоемко, но резултатът е перфектен, особено в съчетание с червено вино. А за любителите на месото има още една кулинарна тайна. Между сърмите може да сложите и пържоли или нарязано на едро месо. Месото става страшно крехко, а сърмите още по-вкусни.
И още едно нещо-сърмите се изсипват на няколко (3-4) реда, като между редовете се порисва с допълнително кимион, малко черен пипер и по едно зрънце бахар

Зелевите сарми се ядат само топли, с изключение на постните лозови, които могат да се консумират и студени.