ХРАМ "СВ. БОГОРОДИЦА БЛАГОВЕЩЕНИЕ"

GPS КООРДИНАТИ
42°0'8"N 24°52'33"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Храм "Св. Богородица Благовещение", наричана още "Рибната", е строена през 12-13 век, но от този градеж е запазена само абсидната стена. През 19ти век, нуждата от по-голяма и по-просторна църква е довела до събарянето на старата църква и изграждане на сегашната, с прилежащото и аязмо, посветено на Св. Йоан Кръстител и животворящо аязмо.

Чест и гордост на храма са стенописите в аязмото от 1838 г дело на Захари Зограф, които са неговата първа работа на стена. През 1850 г се изписва със стенописи и целият храм от одрински майстори зографи, които са рисували и стенописите в Бачковския манастир.

Чудотворна икона Св. Богородица Елеуса

За чудотворната икона на света Богородица може да се каже, че тя е реставрирана през 1763 година. Под този слой обаче има и друг и се предполага, че това е реликва която е намерена в параклиса, върху чиито останки е съградена църквата. Размерите на иконата са по-малки от нормалните и не пасват на иконостаса, което доказва, че тя наистина е творена в съвсем друго време. Очевидци твърдят, че чудотворният и лик е помагал на много вярващи да се излекуват от тежки болести. Под стъклото се виждат нанизи от пендари и други златни накити, дарени от благодарните хора.

Преди повече от 100 години едно съновидение на жена, подтиква вярващите от града да направят литийно шествие до Бачковския манастир начело с иконата, на празника Преполовение. На този ден, всяка година стотици вярващи извървяват пътя до Бачковския манастир за да срещнат Асеновградската Св. Богородица с Бачковската чудотворна икона на Св. Богородица Умиление (Елеуса и да удвоят силата им и чудотворното им влияние

През 2001 година беше извършена кражба над златните накити на иконата и града беше връхлетян от серия силни земетресения, според някой вярващи наказание от света Богородица заради тази кражба.

Икона Св. Богородица Елеуса в животворящото аязмо

Иконата на Иван Ламбров не е копие на оригинала, защото няма как да да се направи копие на чудото, а е сътворена от стъкло, специални бои и злато, така че да остане за много поколения след нас. Образите на светците са одухотворени и пълнокръвни, дрехите им греят в цялата тържественост на червения цвят, ръцете са издължени и изящни, а очите - добри и прощаващи.

Изработката отнема повече от месец, като на финала цялата композиция е преминала през термично нагряване при температура 763 градуса за повече от 40 часа. Сложна е направата не само заради съчетанието на материалите, специфичната иконописна работа, но и как точно да бъде монтирана и поставена във водата. Явно дарителите и майстора на иконата са хора с чисти сърца и души, защото резултата е впечатляващ.

Това е единствената икона в България, а може би и в целия християнски свят, която е от стъкло и е поставена непрекъснато във вода. Дарителите поставят иконата в самото аязмо на 08 април 2012 - Цветница.автор на снимките: www.fotonovini.com