ЧУДОТВОРНА ИКОНА "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА"

GPS КООРДИНАТИ
42°0'38"N 24°50'33"E


ФОТОГАЛЕРИЯ И ИНФОРМАЦИЯ

Храмът в кв Горни Воден, посветен на Успението на Св. Богородица датира от началото на 17 век, като е претърпял и две обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. В този храм е една от най-големите православни реликви в Община Асеновград - Иконата "Св. Богородица - Златна ябълка".

Чудоворна икона

Празникът наречен Златна ябълка се чествува на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита. Ето какво пише той: „В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богодица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благо-словения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът /йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, ”Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената /неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.

Литийно шествие

След чудото с неплодната жена, възниква традиция за празника, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост, чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатис на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника ,т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатис, те се раздават на празника на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. Ритуалът за рожба включва и изработването на специален колан, който се изплита от три конеца, с които е бил обрамчен целият храм.

Този ритуал е даден по време на съновидение от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1818 година. Преданието разказва, че Майката Божия се явила насън на жената и и заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три макари, с конците от които да обиколят храма и изплетат коланче, което неплодната жена да носи на кръста си докато зачене и роди рожба. Тази повеля на Божията Майка се изпълнява в храма и до днес. Много са чудесата извършени от Божията Майка пред Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани в пазещи се в местния музей поименници, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети се разказват и до сега предания.

Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царскот семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис трети преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

По сведения от местните възрастни хора, както и синът на покойния протойерей Златан Тодоров, Тодор Тодоров, литийното шествие с чудотворната икона на Майката Божия се е извършвало от незапомнени времена, на преполовение, до 1946 година, когато манастирът е превърнат от комунистическата власт в болница за душевно болни лица, а шествието забранено.

По настояване на местното население литийното шествие се възобнови през 2000 г. и вече ежегодно на Преполовение, след завършване на празничното богослужение в храма, свещеникът и миряните, предвождани от чудотворната икона, обкичена с венци от цветя и носена на ръце от тях, с песнопения потеглят пеш към манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”, където в манастирският храм се извършва водосвет, след което шествието потегля обратно към селото.


автор на снимките: www.fotonovini.com